Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Spelavond 14 juni

Het had zomaar een rustige avond kunnen worden. Een aantal vaste bezoekers had andere activiteiten en Agricola was eindelijk gelanceerd op de Ipad. Het was echter al snel gewoon druk en toen Chris met vriendin binnen stapte was het zomaar druk. Ron had Il Vecchio meegenomen en Bart wilde graag eens Nieuw Amsterdam spelen, dus we waren er snel uit.

wpid-IMG_20130614_213814.jpg

Il Vecchio was voor mij nieuw, dus even een uitleg. Ik moet zeggen duidelijke uitleg van Ron en een goed actieoverzichtkaartje.  Als je aan de beurt bent heb je 1 actie uit een aantal mogelijkheden, Middleman verplaatsen en een volgtegeltje krijgen, je eigen poppen weer wekken of een provincie claimen. Dus dat speelde lekker vlot. Maar toch genoeg spanning om te beslissen wanneer je bijv. een provincie claimt en nog een extra bonustegel verdiend, sommige een eenmalige bonus, sommige een permanente bonus en een andere puntenbonus aan het eind, mits voldaan aan een voorwaarde. Daarnaast kon je bij de buitenste 3 tracks bij het claimen van provincies punten verdienen. Hoe eerder je er staat hoe goedkoper en hoe meer punten het oplevert. Maar ja daarvoor moet je wel eerst voldoende geld en volgtegels hebben. Af en toe kwam Il Vecchio voorbij, dat meestal een negatieve event veroorzaakte. Bij zeven keer bezoek van Il Vecchio is het spel afgelopen. Dan komt de scoring pas in beeld en worden eventuele puntenbonustegels opengedraaid. Ik speel het graag nog een keer.

wpid-IMG_20130614_214015.jpgBoven liepen we vlot door de vrij recht-toe-recht-aan spelregels van Nieuw Amsterdam heen. Al snel werd er scherp geboden om de verschillende sets acties en werd Nieuw Amsterdam vol gebouwd met die mooi spelstukken die bij het spel horen.  Indianen werden verdreven van hun land om de honger van de nieuwe stad te stillen en vloot voer af en aan met huiden uit de nieuw wereld. Hoewel de vloot met name gevoed werd door Bart die wel zo slim was zijn handelsgoederen niet in te zetten bij de bieding. Voor handelsgoederen koop je huiden en voor huiden weer nieuwe handelsgoederen. Als je dus al je handelsgoederen inzet dan wordt het moeilijk ooit weer nieuwe te krijgen. Bart won dus verdient.

wpid-IMG_20130614_213823.jpgChris en vriendin speelde het spannende twee-persoons deductie spel Mr. Jack in New York. Bij Mr. Jack speelt een persoon Mr. Jack die moet ontsnappen en de andere de politie die hem moet pakken. Door een slim spelmechaniek heb je hiervoor geen geheim logboek nodig zoals bij bijvoorbeeld Scotland Yard, maar ligt alles open op het bord. In allebei de rondes is Mr. Jack in de kraag gevat.

Il Vecchio en Mr. Jack eindigden ongeveer gelijk en de groep ging door met Las Vegas. Las Vegas wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Het is ook een heerlijk spel. Kort, spannend door het geluk van de dobbelstenen en toch geeft het je het gevoel dat de keuze die je doet echt uitmaken.

Na Las Vegas volgde klassieker Cartagena wat toch eigenlijk ook een heel mooi spel is. Met verwondering keek ik naar de ouderwetse pionnen: “das lang geleden dat ik zulke mooi spelfiguren heb gezien!”

wpid-IMG_20130614_225057.jpg

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: