Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Spelavond 5 juli

Chris had het initiatief genomen een spel voor te bereiden en mee te brengen en zo schaarde zich vier treinenspel liefhebbers (?) rond Silverton. Na afloop had ik moeite uit mijn woorden te komen en hierbij een verslag van Chris (bedankt Chris).

wpid-IMG_20130705_223535.jpg

Silverton

Ron, Peter, Bart en Chris speelden Silverton. Een treinenspel uit 1991 dat zich afspeelt tijdens de goldrush in de Rocky Mountains. Het is de bedoeling om kolen, hout, koper, zilver en goud te vervoeren van mijnen naar verschillende steden. Iedere stad heeft zijn eigen economie en de marktprijzen fluctueren na iedere ronde volgens het principe vraag, aanbod en willekeur (lees dobbelsteenworpen). De maker van het spel heeft er zijn levensmissie van gemaakt het speelbord zo exact mogelijk na te maken. Iets wat je terugziet in het spel omdat je echt op een landkaart speelt. Helaas is het niet zo praktisch voor het overzicht van het spel omdat de noodzakelijke informatie in hele kleine lettertjes gedrukt is. Verder was er nogal wat downtime omdat er na iedere beurt dertien dobbelworpen gedaan moesten worden om alle markten opnieuw te berekenen. Dit terwijl het spel zelf vierentwintig beurten kan duren. Uiteindelijk kwam het niet zover want na een beurt of tien won Peter al door het einddoel van $6000,- te behalen. Inmiddels waren we al wel vier uur bezig. We speelden trouwens de verkorte versie…
Al met al is Silverton een aardig niet-18xx treinenspel wat uitblinkt in historische en topografische accuraatheid en een aardig marktsysteem heeft, maar dit moet compenseren met een zeer lange speelduur dat voornamelijk een gevolg is van de administratie tussen de beurten. Dit was twintig jaar geleden bij de release vast nog niet zo erg, maar tegenwoordig is dit echt te lang. Silverton zal daardoor waarschijnlijk niet vaak meer op tafel komen.

wpid-IMG_20130705_212113.jpg

Bora Bora

Naast dit iets lange treinenspel werd ook het relatief nieuwe Bora Bora en de klassieker Tzolk’in neergelegd. Over Bora Bora van mr Felt kan ik helaas niet zo veel zeggen omdat ik bezig was gele blokjes in een rij te leggen. Het oogt super leuk en ik zou hem dan ook graag uitproberen. Zij die niet bezig waren met Silverton hadden tijd voor een tweede en zelfs derde spel. In rap tempo kwamen Kingdom BuilderThe Palaces of Carrara en Guillotine aan bod.

wpid-IMG_20130705_231937.jpg

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: