Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Essen 2013 preview: Uwe Rosenberg

Tijdens Spiel 2013 in Essen presenteert Herr Rosenberg – Der Uwe voor intimi – vier nieuwe spellen. Laten we drie spellen eens wat nader bekijken.

Sissi: Die Bohnenkaiserin

Je vraagt je misschien af wat er met het vierde spel aan de hand is. Dat spel is “Sissi: Die Bohnenkaiserin” een zoveelste uitbreiding op Bohnanza. Als je na Auf der schwäb’schen EisenbohnBohn CamilloBohnanza Erweiterungs-SetBohnanza Erweiterungs-Set (Revised Edition)Bohnanza: Amigo BohnentalerBohnanza: Das FanbuchBohnanza: SpiderbeansBohnaparteBohnediktBohnröschenDschingis BohnFasolki: RozszerzenieHigh BohnHigh Bohn PlusHigh Bohn: Bohnenduell um 12 Uhr mittagsLa Isla BohnitâLadybohnMutabohn en Telebohn nog steeds niet op Bohnanza uitgekeken bent, dan raad ik je zeker aan de Bohnenkaiserin aan te schaffen … maar voor mij is Bohnanza nu wel genoeg uitgeboond, uh, uitgemolken.

Agricola: All Creatures Big and Small – Even More Buildings Big and Small

Dan is nu het serieuzere spellenspul aan de beurt. Onder de Duitse mooie naam “Agricola: Noch mehr Ställe für das liebe Vieh!” en de lange Engelse titel “Agricola: All Creatures Big and Small – Even More Buildings Big and Small” zal de tweespelers variant van Agricola een uitbreiding krijgen. Het toch al kleine doosje met het 2 spelersspel krijgt er dus een nog kleiner broertje bij:

Dit is de tweede uitbreiding van Agricola 2 spelers. De eerste uitbreiding “Agricola: All Creatures Big and Small – More Buildings Big and Small” is niet alleen in naam haast identiek aan de tweede uitbreiding. Ook de inhoud van de twee uitbreidingen zijn vrijwel hetzelfde. Beiden hebben 27 nieuwe gebouwen die elk een eigen voordeel opleveren zoals meer vee bij een stal of extra grondstoffen. Van die 27 gebouwen selecteer je er 4 per spel. Daarmee wordt het leuke 2 speler spel afwisselender zonder het ingrijpend te veranderen. Mocht je twijfelen tussen de aanschaf van de More Buildings of Even More Buildings uitbreiding: de laatstgenoemde heeft gebouwen die iets ‘sterker’ zijn dan de eerste uitbreiding.

 Glass Road / De Glasstraat

Glass Road zal al op Spiel te zien zijn. De Nederlandse versie zal door White Goblin Games worden uitgegeven onder de naam Glasstraat. Het is een spel waarbij glas en baksteen moeten worden geproduceerd met behulp van grondstoffen. Die grondstoffen verkrijg je door acties en gebouwen. Klinkt bekend wellicht? Klinkt wellicht zelfs als een typische Rosenberg? Toch niet!

Het spel wordt zelfs vaak omschreven als een a-typische Rosenberg. In de eerste plaats omdat het spel “maar” 75 minuten duurt bij 2 tot 4 spelers en daarmee relatief kort en licht is. Maar nog meer omdat bij de keuze van acties middels actiekaarten er een heel stuk interactie bij komt kijken. Kies je uit 15 mogelijke acties een aantal acties die ook door anderen gekozen worden, dan kun je namelijk van hun keuze meeprofiteren. Maar ook het kiezen van een kaart die niemand gekozen heeft in die ronde, levert voordelen op. Door goed te voorspellen wat anderen gaan doen kun je elk van de 4 rondes maar liefst op 8 acties uitkomen, terwijl je in het slechtste geval slechts 3 acties hebt die je ook nog eens gedwongen in een voor jou ongunstige volgorde zou moeten uitvoeren.

Het is daarom van belang om zo te spelen dat niet alleen het door jou uitgestippelde pad gunstig uitkomt,  maar ook flexibiliteit in je speelwijze in te bouwen die een andere volgorde van je acties toch een acceptabel resultaat oplevert. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Agricola, waar je je actievolgorde kunt plannen.

Ook een leuk aspect is dat elke speler zijn eigen ‘productiewielen’ heeft waarmee goederenopbrengsten worden bijgehouden. Als je alle grondstoffen voor glas of steen bij elkaar gesprokkeld hebt, wordt het wiel zo geschoven dat je automatisch glas danwel steen produceert door het rad zo te draaien dat de grondstoffen eentje minder uitkomen waardoor glas/steen juist één omhoog gaat.

Het spel lijkt hiermee leuke mechanieken en spelonderdelen te hebben, maar wereldschokkend is dit spel niet in mijn ogen. Rosenberg heeft aangegeven dat hij dit spel ziet als opstap naar een zwaar veelspelers spel; ik ben benieuwd wanneer we meer horen over het volgende echt nieuwe grote spel. De verkoopprijs op Spiel is 35 euro. En loop dit keer niet naar Uwe’s huisuitgever Lookout games, maar ga op zoek naar de stand van Feuerland. Wanneer het spel via White Goblin games beschikbaar komt, heb ik niet kunnen achterhalen. Regels beschikbaar via BGG.

Caverna: The Cave Farmers

Ik zeg: spel waarbij spelers over meerdere ronden hun workers acties kunnen laten kiezen, elke ronde komt 1 nieuwe actie beschikbaar, 2½ kilo aan houten fiches waar onder andere schapen, runderen, varkens, hout, steen, graan, groente, stallen. Een berg aan kartonnen fiches, kaarten, centrale en persoonsgebonden spelersborden. Ik zeg actiefasen, oogstfasen, voedselfase (2 VW voor elke werker, 1 VW voor net verworven werkers), broedfase waarbij je voor elke diersoort waarvan je er twee of meer hebt je er ééntje geboren wordt. Met deze info roepen jullie natuurlijk gelijk in koor: Caverna!

Caverna is de nieuwe tweelingbroer van Agricola. Het is een zelfstandig spel, maar lijkt ongelofelijk veel op zijn tweelingbroer. In de spelregels is zelfs expliciet aangegeven waar de regels afwijken. Het grootste verschil is het thema. Niet langer boeren in een boerderij in de late middeleeuwen, maar dwergen in een grot die steen en robijnen delven.

Qua spelmechaniek verschilt het met name in het wapen dat de dwergen met zich mee kunnen dragen. Hoe beter het wapen hoe lucratiever sommige acties – Expedities genaamd — kunnen worden. De wapens worden overigens niet gebruikt om tegen elkaar te vechten; het wordt dus geen Agricola ‘44.

Er zijn geen ambachten en investeringen in Caverna. Maar wel kun je je grot uitbreiden met kamers die elk hun voordeel hebben; zo’n beetje … als de ambachten en investeringskaarten uit Agricola.

De regels zien er goed uit, het zal een bekend gevoel oproepen en her en der wat nieuwe zaken met zich meebrengen. Dit spel is op Spiel beschikbaar in Engels, Duits en voor de liefhebbers in het Italiaans, het spel zelf bevat overigens nauwelijks teksten. Er is vanuit diverse Nederlandse uitgevers interesse, dus het zal ergens volgend jaar ook wel in het Nederlands verschijnen.

Als laatste ‘puntje’ nog even de prijs. De advies verkoopprijs is 70 euro. Op Spiel zal Caverna voor 60 euro te koop zijn bij Lookout games. Nou krijg je er letterlijk een zwaar spel voor, maar 60 euro is wel heel erg veel geld. Zeker als je Agricola al in de kast hebt staan.

Het spel kan heeft een solo variant en kan tot en met 7 personen gespeeld worden. De speeltijd bedraagt een half uur per persoon. Voor een spelletje met zeven personen is dus wel een Spelpaleis Extreme nodig.

Regels beschikbaar via BGG.

Rob

Voor meer ga naar Essen 2013 Preview: verzamelpagina

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: