Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Essen 2013 preview: Martin Wallace

Martin Wallace komt dit jaar met drie nieuwe spellen, allen uitgegeven door zijn eigen Treefrog games. Zo meteen meer. Daarnaast meldt hij dat hij nog exemplaren van P.I. te koop heeft (2012, een who-done-it deductie spel met een slim mechanisme) en ook Moongha Invaders. Dit laatste is al een paar jaar terug verschenen, maar komt nu via kickstarter in de reprint. Het spel gaat over vechtende monsters voor zover ik weet. Dobbelstenen, maar wel een flinke dosis strategie ook.

De nieuwe spellen: A Study in Emerald. Een deckbuilder spel voor 2-5 spelers, 90 minuten, gebaseerd op een boek met dezelfde naam. Twee partijen spelen tegen elkaar: the Restorationists en the Loyalists. Maar je weet niet vooraf wie je teammaat is/zijn. Je kunt ook niet samen winnen, je scoort individueel punten. Het spel heeft verschillende einde-condities. Aan het einde heeft degene met de meeste punten niet automatisch gewonnen. Als de blijkt dat de teammaat van degene met de meeste punten als laatste is geëindigd, wint nummer twee in punten. Een aardig gegeven lijkt me. Verder een kaartgedreven bordspel in de wereld van het boek (dat ik niet ken). Het lijkt erop dat er voldoende fantasy in zit en ook, let op Peter, zombies! Dit is Martin’s meest serieuze spel van het jaar. Het heeft gelopen via Kickstarter en daar waren de hoogste goals in een mum van tijd gehaald.

Field of glory: The Card Game

Gebaseerd op het gelijknamige spel met miniatuurtjes, dat ik niet ken. Een vlot kaartspel voor 2 personen van 20 á 30 minuten. Spel verloopt in twee fasen: eerst stel je je eenheden samen. Daarna breng je je eenheden in het spel. Daarvoor leg je weer andere kaarten af om bewegingen mee te bekostigen. Zoiets. Kan een heel aardig vlot tactisch potje knokken zijn.

The Witches: A Discworld Game: het 2e spel van drie in Martin’s disc-world serie, na Discworld: Ankh-Morpork, naar de boeken van Terry Pratchett. Via Treefrog brengt Martin de collector’s edition uit met allerlei extra mooie speelfiguren. De standaardversie komt uit bij Mayfair (Engels) en Asmodee (Duitse versie). Je kunt het solo, competitief of coöperatief spelen. Bekende karakters uit de magische Discworld boeken komen voorbij in het spel. Je bent een jonge heks en begint als trainee. Maar het leven van een jonge heks gaat niet over rozen, je zult allerlei troubles moeten overwinnen met elkaar, maar toch probeert iedereen zelf uiteindelijk de beste te zijn.

Wat ik er persoonlijk van denk? Ach, voor elk wat wils dit jaar van Mr. Wallace, van stevig tot lichter. Allemaal thematisch sterk in fantasy-boek gebaseerde werelden, het uitchecken zeker waard. Toch zie ik liever dat Martin weer terug gaat naar de strategische spellen: zonder geluk, economisch en met een reëel geschiedenis-thema. Dat is waar Martin als ex-geschiedenisleraar in uitblonk. Maar ja, hij moet ook zorgen voor voldoende brood op de plank.

Michiel

Voor meer ga naar Essen 2013 Preview: verzamelpagina

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: