Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Essen 2013 Preview: Thematische Spellen

Een subgenre binnen het bordspellen-spectrum zijn de thematische spellen (of ameri-trash, zoals ze ook wel genoemd worden). Dit zijn spellen waarin thema en een dramatisch element belangrijker zijn dan een gestroomlijnd en uitgebalanceerd spelmechanisme, zoals je bij euro-games vaak tegenkomt. Beide categorieën hebben zo hun leuke kanten en daarom kom je op Spiel ook meer dan genoeg uitgevers tegen die thematische spellen aanbieden. Hieronder vind je een selectie van dit soort spellen die op Essen getoond gaan worden en eventueel te koop zijn.

Fillers

Dungeon Roll

Dungeon RollDit eerste spel is een heel licht dobbelspelletje voor 1 tot 4 spelers. Speeltijd is ongeveer 15 minuten. Het spel draait om helden die een dungeon ingaan om het kwaad, dat zich daar schuil houdt, te bestrijden. Dit doe je door zeven dobbelstenen te gooien. Deze vertegenwoordigen de leden van je helden-team. Een medespeler rolt een of meer dobbelstenen voor de Dungeon Lord. Dit levert dan een aantal monsters op dat je moet verslaan. Via een rock/paper/scissors systeem verslaan bepaalde helden bepaalde monsters. Als je pech hebt, kom je een draak tegen. Naast monsters kom je natuurlijk ook schatten tegen. Die kun je innen door een token te pakken uit de doos van het spel. En aangezien die er uitziet als een schatkistje heb je alleen daarmee al genoeg reden om dit spel te kopen!

Card of the dead

Een lijst zoals deze is niet compleet zonder een spel met zombies. Natuurlijk zijn er heel serieuze zombie spellen te vinden, maar Card of the Dead doet daar niet aan mee. Dit kaartspel is visueel een enorme ripoff van Smash Up (ook een prima ameri-trash kaartspel trouwens), maar dat mag de pret niet drukken. De trekstapel bevat zombies, spullen en gebeurtenissen. Iedere speler krijgt een aantal kaarten op hand. Als je aan de beurt bent, draai je een kaart van de stapel. Is het een zombie, dan leg je deze voor je neer. In alle andere gevallen neem je de kaart op hand en speel je een kaart. Sommige items helpen je om te ontsnappen. Als je voldoende items hebt om te ontsnappen (of als je laatste overlevende overblijft), win je het spel. Al met al een redelijk eenvoudig kaartspelletje met een leuke stijl. En voor 10 euro zul je er niet snel spijt van krijgen.

Cheaty mages!

Cheaty MagesMagiërs willen soms ook wel eens wat ontspannend vermaak. Daarom bezoeken ze monstergevechten in de arena, waar voor grof geld gegokt kan worden op de winnaar van een gevecht. En als magiër wil je natuurlijk je investering beschermen, dus gebruik je je magische spreuken om je favoriete monster te helpen. En vanzelfsprekend doen je medespelers dat ook! Daarnaast moet je ook nog rekening houden met scheidsrechters die langs de arena staan en ingrijpen als het valsspelen al te gortig wordt. Als dat gebeurt, wordt het monster uitgeschakeld en is het gevecht voorbij. Uiteindelijk wint de speler die het meeste goud weet te vergaren. Visueel is het niet echt een indrukwekkend spel, maar het lijkt een leuke filler, waarbij je elkaar lekker kunt dwarszitten.

DC Comics: Deck Building Game

Een iets serieuzer kaartspel is het DC Comics Deck Building Game. Hoewel het thema doet vermoeden dat het hier om een spel gaat waarmee liefhebbers van DC Comics worden uitgemolken, blijkt het spel toch wel behoorlijk degelijk in elkaar te zitten. Elke speler begint met een superheld naar keuze, met een bijbehorende unieke power, en een deck van tien kaarten. Elke beurt trekt de speler vijf kaarten en kan hij kaarten verkrijgen door ze te kopen of te overwinnen. Kaarttypes zijn helden, villains en super-villains, uitrusting, super powers en locaties. Elke keer als een super-villain verslagen wordt, komt er een nieuwe voor in de plaats en die valt gelijk alle helden aan. Je moet dus zorgen dat je jezelf kunt verdedigen, bijvoorbeeld met supersnelheid of kogelwerende krachten. Uiteindelijk verdien je punten met het verslaan van de slechterikken en wie aan het eind de meeste punten heeft, is (geheel naar verwachting) de winnaar.

Superman, Batman & Wonder Woman

Kill the overlord

En nog een simpel kaartspel voor 4-8 mensen. De Overlord uit de titel is een meedogenloze heerser en de spelers zijn onderdanen die op de baan van Overlord azen. Daarom heeft de Overlord zijn beul er op uitgestuurd, om deze wannabe’s een kopje kleiner te maken. Gelukkig is de beul niet de allerslimste en kun je hem eenvoudig sturen (door het spelen van een kaart), zodat niet jij, maar een van de andere spelers z’n hoofd verliest. Dit gaat zo door, totdat een van de spelers geen kaart meer kan spelen om van de beul af te komen. De laatste persoon die de beul doorstuurde, krijgt dan een token. De vormgeving is duidelijk gebaseerd op Japanse anime, dus daar moet je wel tegen kunnen. Maar qua thema is het spel rijk genoeg. Het is geen hoogvlieger, maar een leuk tussendoortje. Volgens de Dice Tower review valt het in goede aarde bij jongere spelers.

Strategiespellen

Bioshock Infinite: The Siege of Columbia

Bioshock is een succesvolle serie van First Person Shooters (computer games) en dit is een bordspel versie van het laatste spel in de reeks. In de digitale variant speel je de held, Booker, die Elizabeth, een dame in nood, moet redden uit de zwevende stad Columbia, terwijl er om je heen twee facties strijden om bezit van de stad. In het bordspel daarentegen is het juist omgedraaid. De spelers controleren elk een van de facties (The Founders en de Vox Populi). Tijdens het spel komen Booker en Elizabeth regelmatig langs om plannen in de war te schoppen. Uiteindelijk gaat het spel om de controle krijgen en houden over bepaalde gebieden in Columbia. Wie als eerste 10 victory points binnenharkt, is de winnaar.

Mars Needs Mechanics

Het is 1873 en de Royal Academy of Space Exploration wil voor het eind van het jaar een missie naar Mars sturen. Er zijn verschillende posities in te vullen voor die missie, en die van Astronautical Engineer is daar een van. De spelers spelen engineers en sleutelaars die graag die rol vervullen. Dit doen ze door het kopen en verkopen van spullen en daardoor veel geld te verdienen. Het is in essentie een redelijk eenvoudig te leren handelsspel, maar door de toevoeging van apparaten die je kunt bouwen en die het spel aanpassen, komt er toch een redelijk strategisch element bij kijken.

Castellan

Castellan van Steve Jackson Games is eigenlijk een mooie versie van het aloude Kamertje Verhuren. Twee spelers bouwen samen aan een kasteel en vormen hierbij binnenplaatsen, die ze vervolgens claimen door er een toren van hun kleur in te zetten. Afhankelijk van het aantal torens om de geclaimde binnenplaats heen, worden punten gescoord.

De stukken worden geplaatst door het spelen van kaarten. Elke speler heeft twee trekstapels, een voor muren en een voor torens. Er mogen elke beurt een of meerdere kaarten gespeeld worden, maar er wordt maar een kaart getrokken.

Het spelmateriaal ziet er mooi uit en het klinkt als een leuk tactisch spelletje. Castellan

Relic Runners

Relic Runners

In Relic Runners van Days of Wonder kiest iedere speler een archeoloog met een kleurrijk verleden en probeer je zoveel mogelijk kunstschatten te verzamelen om met de meeste punten te eindigen. Spelers navigeren via paden over het bord. Toegang tot rantsoenen bepaalt hoe ver ze kunnen lopen, maar door markers op paden te plaatsen, kunnen ze de volgende ronde weer verder komen. Daarnaast hebben ze nog gereedschap dat gebruikt kan worden om bepaalde regels te omzeilen. Als een speler bij een tempel aankomt, mag hij een token wegpakken. Hiermee verdienen ze punten of krijgen ze een in-game bonus. Als alle tokens op zijn, komt er een kunstschat in de tempel. Als je setjes weet te maken van verschillende kunstschatten, krijg je bonuspunten. Daarnaast scoor je ook nog extra punten voor lange routes en reizen langs deze routes op weg naar kunstschatten.

Hegemonic

Dit is een spel waarvan ik verwacht dat het snel uitverkocht zal zijn in Essen. Via Boardgamegeek begreep ik dat het spel in heel beperkte oplage te verkrijgen zal zijn voor 60 euro. Het is een zogenaamd 4X spel (explore, expand, exploit, and exterminate) en doet mij erg denken aan Eclipse. Het is een spel voor 2-6 spelers, met 30-45 minuten per speler aan speeltijd. Elke ronde begin je met het innen van CAPs, op basis van de industriële, politieke staat van je rijk en je leger. Daarna kun je de ruimte gaan verkennen door een tegel te pakken en aan te leggen. Vervolgens doorloop je drie actiefases. Elke actiefase bestaat uit het kiezen van een kaart en het uitvoeren van de bijbehorende acties. Punten worden aan het eind van elke ronde gescoord op basis van het aantal gebieden dat elke speler heeft.

Wizard’s Brew

Wizard’s Brew is een heruitgave van de “Spiel des Jahres”-nominee “Das Amulett” van Alan R. Moon. En zoals we weten, dat soort spellen zijn altijd goed (ahem). Het spel speelt om een normaal speelbord, waar een aantal zeshoeken een kaart vormen. Op elke zeshoek liggen een aantal ingrediënten en een token dat een element aangeeft. Elke ronde bestaat uit drie fasen. De eerste fase is een biedfase waarin je spreukkaarten kunt krijgen. De biedstenen dienen later ook als “brandstof” voor je spreuken, dus als je veel biedt op een spreukkaart, kun je deze in de tweede fase misschien niet gebruiken. En vice versa, als je veel spreuken activeert, heb je minder energieblokjes om te bieden in de volgende ronde. In de tweede fase neem je element-kaarten zoals is aangegeven op de spreuk-kaarten die je geactiveerd hebt. Ten slotte gebruik je de element-kaarten in de derde fase om ingredienten te kopen. Je wint het spel door een aantal verschillend gekleurde ingrediënten te verzamelen, bijv. vijf in een 6-speler spel of 6 ingrediënten in een willekeurige combinatie van kleuren (bijv. 2 groene, 3 witte en 1 blauwe). Het spel is voor 3-6 spelers en duurt ongeveer 45-60 minuten.

Co-op

Eldritch Horror

Eldritch HorrorDit bordspel van Fantasy Flight Games speelt in de wereld van H.P. Lovecraft, een thema dat bijna net zoveel gebruikt wordt als zombies. Lovecraft heeft een paar ontzettend nare horrorverhalen geschreven, waarin de rode draad was dat Oude Goden terugkeerden en er een paar mensen zijn die dit proberen te voorkomen, vaak met krankzinnigheid tot gevolg. Eldritch Horror is een spel voor 1-8 spelers waarin je het samen opneemt tegen het bord. Aan het begin van het spel kies je een Oude God waar je het tegen op gaat nemen. Elk van deze Goden heeft een eigen set Mystery en Research kaarten, die je meer achtergrond informatie geven. Het spel is een afgeleide van Arkham Horror. Maar waar je in Arkham Horror niet buiten het stadje Arkham kwam (afgezien van wat andere dimensies), reis je hier de hele wereld over. Daarnaast hoef je niet meer poorten naar andere dimensies te sluiten en blijven de monsters maar op één lokatie. Het spel speelt over 3 stages, waarbij de stapel kaarten telkens wordt aangepast. Waar je in Stage 1 nog redelijk wat voordelige kaarten krijgt, hebben in de laatste Stage de nare kaarten de overhand. Net als met Arkham Horror zal ook bij Eldritch Horror de speeltijd een beperkende factor zijn voor de frequentie waarin dit spel gespeeld zal worden. Met een netto speeltijd van drie uur (en de onderschatting die standaard is bij FFG), ben je wel even zoet met dit spel. Daar staat wel tegenover dat het spel je helemaal in het verhaal zuigt en je continu de druk voelt van de naderende Oude God.

Pathfinder Adventure Game

Dit kaartspel staat momenteel erg hoog in de Boardgamegeek Hotness lijst. Het is een strategisch, coöperatief kaartspel voor 1-4 spelers. De spelers moeten monsters, vallen, dodelijke magie en andere ellende verslaan. Elke speler kiest een bepaalde, typische RPG rol, zoals rogue of wizard. De mogelijkheden van elk karakter worden bepaald door het deck kaarten dat bij de rol hoort. Daarnaast worden de standaard statistieken, zoals Strength en Dexterity, bepaald door verschillende dobbelstenen. Het is wel heel fijn om weer eens een kaartspel te hebben, dat geen Dominion-achtige deckbuilder is. Sterker nog, dit spel is meer een lichte roleplaying game dan een kaartspel. De kaarten bepalen alleen de acties die je kunt uitvoeren, maar daaromheen zit een avontuur waarbij een groep avonturiers op pad zijn om een slechterik te stoppen. Standaard RPG spul dus. Gezien de populariteit op BGG is dit spel zeker de moeite van het proberen waard. Het enige minpunt is dat er elke twee maanden een nieuw avontuur uitgebracht wordt, waar je weer een mooi bedrag voor mag aftikken en het basisspel kost ook al 50 euro.

The Hobbit: An Unexpected Journey – Journey to the Lonely Mountain Strategy Game

Ten slotte het spel met de langste titel ooit: “The Hobbit: An Unexpected Journey – Journey to the Lonely Mountain Strategy Game”. Da’s een hele mond vol. De ontwerper, Eric M. Lang, is vooral bekend van allerlei verschillende Living Card Games, zoals Game of Thrones, Call of Chtulhu en Warhammer: Invasion. Dus genoeg ervaring met thematische spellen. Dit strategische spel voor 2-4 spelers moet je in een uurtje kunnen spelen. Het spel maakt gebruik van 5 SwitchClix figuurtjes voor de personages uit het verhaal: Bilbo, Gandalf, Gollum, de Goblin Koning en Azog. Dit systeem maakt verschillende statistieken voor elk personage mogelijk. Het spel speelt als een 1 vs 1 of een 1 vs 2 of 3 spelers. Er is verder nog weinig bekend over dit spel, aangezien het zijn debuut maakt op Essen. Het is dus even afwachten of dit een snelle cash-in is op The Hobbit, of dat er ondanks de verbinding met de film toch een lekker spelend spel onder zit. En daarmee komen we aan het eind van deze preview. In deze categorie is er in ieder geval weer genoeg te kiezen dit jaar, variërend van licht vermaak tot titels die niet alleen een diep thema bieden, maar ook op tactisch vlak genoeg uitdaging bieden.

Ron

Voor meer ga naar Essen 2013 Preview: verzamelpagina

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: