Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Spelavond 25 oktober

Vanwege Spiel 2013 is het spelpaleis gesloten en daarom wijken de mensen die alleen op donderdag zijn geweest of helemaal niet uit naar Tanja. Tanja heeft op donderdag Amerigo gekocht en dit is een mooie avond om die meteen uit te proberen.
photo (1)Amerigo is het laatste spel van Stefan Feld (waarvan dit jaar ook Bora Bora, Rialto en Brügge zijn verschenen). Ook bij dit spel gaat het om het verzamelen van zoveel mogelijk punten en natuurlijk hebben we daarvoor meerdere mogelijkheden. Bij Amerigo bepaalt een dobbeltoren welke acties in een ronde beschikbaar zijn en hoeveel actiepunten de spelers mogen besteden. Het spel wordt gespeeld in vijf rondes en elke ronde bestaat uit zeven fases, voor elke actie één. Aan het begin van elke fase worden de blokjes die op het bord op het betreffende fasevakje liggen in de dobbeltoren geworpen. Hoeveel en welke kleuren blokjes daar vervolgens uit komen rollen is iedere keer een verrassing. Het grootste aantal blokjes van een kleur bepaalt hoeveel actiepunten er besteed mogen worden in de fase. De beschikbare acties worden bepaald door de kleuren blokjes die eruit zijn gevallen. Er zijn zeven acties/kleuren:
  • Blauw: Hiermee mag je met je twee bootjes over het speelbord naar eilanden varen. Als je aanlegt in een haven mag je een huisje bouwen. Dat huisje heb je nodig om tegels op het eiland te mogen leggen. Bovendien leveren huisjes punten op als een eiland wordt vol gebouwd. Ben je de eerste op het eiland dan krijg je daar ook punten voor.
  • Zwart: Hiermee kun je kanonnen laden. Aan het eind van elke ronde worden de spelers aangevallen door piraten. Met de kanonnen kun je je daartegen verdedigen. Als je te weinig kanonnen hebt kost je dat overwinningspunten. Dat verlies kan oplopen tot tien punten aan het einde van het spel.
  • Rood: Dit is de planningsactie. Deze gebruik je om bouwtegels te kopen waarmee je eilanden kunt bebouwen.
  • Bruin: Met deze actie kun je verder op het vooruitgangsspoor. Dat levert punten op en speciale fiches die voordelen leveren als extra actiepunten of extra punten aan het einde van het spel.
  • Groen: Hiermee kun je eilanden bebouwen met je ingekochte tegels. Voor elke tegel krijg je punten en het volbouwen van een eiland levert ook punten op.
  • Geel: Met geel kun je productiefiches kopen. Die heb je nodig om punten te krijgen voor de goederen die je op de eilanden kunt verzamelen met het bouwen van tegels.
  • Wit: Met wit kun je vooruit op het speciale actiespoor. Daarmee kun je startspeler worden. Ook dit spoor levert punten op. Daarnaast kun je wit gebruiken als een andere kleur, afhankelijk van waar je staat op het actiespoor.
Al met al weer genoeg keuzes en hoofdbrekens om veelspelers gelukkig te maken. Nadat we allevier fanatiek hadden rond gevaren en gebouwd ging Rob er met een monsterzege vandoor, hoewel Evelien in het begin ook goed op dreef was met het vol bouwen van allerlei kleine eilanden.
photoNa Amerigo was er nog tijd voor een andere Spiel-aankoop van Tanja, The Phantom Society. Dit spel speel je in twee teams. Het ene team speelt met vier spoken en het andere team jaagt op de spoken. Het spelbord bestaat uit kamers die samen een landhuis voorstellen. De spoken winnen als ze voor 45,000 pond aan schade aanrichten. De jagers moeten ze dus voor die tijd hebben gevonden. Aan het begin van het spel verstopt het spokenteam zijn spoken onder vier kamers. Zij mogen vervolgens steeds aangrenzende kamers vernietigen. Elke kamer heeft een waarde, variërend van 1,000 tot 6,000 pond. De jagers moeten vervolgens raden waar de spoken zitten en moeten hiervoor helaas ook kamers vernietigen. Als er een spook in de kamer blijkt te zitten dan telt de schade niet mee en kan het spook niets meer doen. Daan en Tanja vormden samen een goed team door eerst als jagers snel alle spoken te vinden en daarna als spokenteam op het nippertje voldoende schade aan te richten.
Daarmee was weer een zeer geslaagde spellenavond voorbij. We kijken alweer uit naar volgende week, want we zijn heel benieuwd wat Spiel nog meer aan moois heeft opgeleverd in het Spelpaleis.
Tanja
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: