Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Spelavond 1 november

wpid-IMG_20131101_210409.jpgEssen is voorbij dus tijd om al dat nieuwe moois op tafel te leggen. Het paleis stroomt dan ook vol en al snel ligt er Prosperity, Rokoko en Quantum op tafel. In Prosperity ontwikkel je jouw land door elke beurt een tegel om te draaien, één van de vijf “grondstoffen” te scoren en vervolgens deze tegel op de juiste plaats op een soort markt te leggen. Vervolgens heb je twee acties waaronder het kopen van een tegel die je toevoegt aan je land. Maar hier geldt “ieder nadeel heb zijn voordeel”. Bijvoorbeeld je investeert flink in energie met een kerncentrale dan gaat dit wel ten kosten van je ecologie niveau. Geeft niks dan bouw je snel een ecologische verantwoorde tegel, maar dat kost je waarschijnlijk weer energie. Zeker in het begin los je dus vaak het ene probleem op en krijgt er direct weer een volgend probleem voor terug. Het liefst sta je namelijk goed op energie, ecologie, economie, innovatie en … prosperity (=winstpunten). Knap bedacht spel waarbij elke zet weer een puzzel is. De tegel die gedraaid wordt is willekeurig maar ze komen in stapeltjes van vijf waarbij je weet dat elke “grondstof” er één keer inzit. Met vier personen voelt de willekeur iets te groot. Met twee zeker niet.

wpid-IMG_20131101_210435.jpgNaast ons werd Quantum gespeeld. Quantum valt direct op door zijn mooie transparante dobbelstenen in vier kleuren waardoor het op het eerste gezicht op Las Vegas met planeten lijkt. Niets is minder waar. De dobbelstenen op het spel stellen verschillende ruimteschepen voor met elk een speciale actie, de mogelijkheid om te bewegen zoveel als hij ogen heeft en een aanvalskracht gelijk aan het aantal ogen (waarbij hoe lager hoe beter is). Zo is een zes een Scout die dus zes vakjes mag bewegen, maar aanvalt met een zes (hier dus slecht). Daarnaast als special actie mag je dobbelsteen van de scout hergooien waardoor hij plots kan veranderen in een Battlestation (een één)! In het begin heb je 3 schepen op het bord met elke een gratis speciale actie. Met drie acties probeer je jouw schepen rond een planeet te krijgen zodat de waarde van de schepen overeenkomt met het getal bij die planeet. Je kunt dan een Quantum Cube plaatsen. Als je de laatste cube plaatst, heb je gewonnen. Het geheel levert een vlot tactisch spel op waarbij je elkaar flink in de haren zit.

wpid-IMG_20131101_222507.jpgTot slot werd boven Rokoko gespeeld. Bij Rokoko maak je kleding voor het hof van Lodewijk de 15de. Net als bij bijvoorbeeld Fresco mag je elke beurt een aantal acties doen om stof te kopen, kleren te maken, nieuwe kleermakers in te huren en het paleis te verfraaien. Deze acties selecteer je door middel van handkaarten waarbij niet elke kleermaker (leerling, gezel en meester) elke acties mag uitvoeren. Daarbij heeft elke kaart een gratis actie. Het spel gebruikt een deckbuilding mechaniek net als dominion waarbij je niet altijd uit al je kaarten kunt kiezen. Je kiest in het begin drie van de vijf kaarten, waarbij de overige 2 op de trekstapel komen. Nieuw gekochte en pas gespeelde kaarten gaan naar een aflegstapel en komen pas op de trekstapel als deze op is, dan heb je weer de mogelijkheid om uit de hele stapel weer drie handkaarten te kiezen.

Naast ons was Quantum vlotter klaar dan de rest en werd het nieuwe kaartspel Cheaty Mages! gepakt. In dit spel beïnvloed je een gevecht in een arena door als tovenaar je krachten aan te wenden. Maar te veel vals spelen mag niet! Geheel in stijl kwam na dit spel Rampage op tafel. Met draken mag je meeples stampen en gebouwen omgooien. Zag er heerlijk uit. We sloten de avond af met The Three Little Pigs.

wpid-IMG_20131101_224939.jpg

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: