Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

3 jaar spelpaleis gevierd met een bezoek aan het Panama-kanaal, spelavond 14 november 2014

wpid-wp-1416041706666.jpegDrie jaar geleden trokken Marleen en ik de stoute schoenen aan en zeiden tegen iedereen die wilde komen: kom spelen! We begonnen het Spelpaleis Amersfoort, dit blog en hadden nooit verwacht dat het dit zou worden. Drie jaar later zijn we heel veel spelvrienden en prachtige herinneringen rijker. Supertrots zijn wij op drie teams bij het NK dit jaar, de eerste Geeklist, dit blog, maar boven alles op het moment dat iedere vrijdag de keuken weer vol staat en ik mag zeggen: “Zo, zullen we een spelletje spelen?”. Ten eerste omdat “een spelletje” een understatement is voor de meeste mooie spellen van dit moment maar nog meer omdat iedereen daarvoor gezellig staat te kletsen en het Spelpaleis dus meer is dan individuen die een spel spelen.

wpid-wp-1416041730073.jpegEssen is nog lang niet op. Niels had Dice Brewing meegebracht. Marleen speelde voor de eerste keer Galaxy of Trian en ik begon onder leiding van Tanja aan Panamax.

Panamax staat op dit moment hoog op de Geeklist Essen 2014 Ranking Tracker en ik was zeker benieuwd. In esssentie is het geen complex spel. Je selecteert 4 acties over 4 rondes. De beschikbare acties worden door middel van 16 dobbelstenen bepaald. De acties hebben in grote lijnen twee smaken: het inladen van dobbelstenen in een boot, het voortduwen van een boot door het Panama-kanaal naar de andere kant. Een succesvolle levering levert geld/kaartjes op. Over deze “pick up and deliver” mechaniek is een structuur heen gelegd, waarbij jouw bedrijf de eigenaar is van de boten en hun kosten. Waarbij jij de, persoonlijk aansprakelijke, CEO met een belang in jouw bedrijf, maar ook dat van andere, door middel van aandelen. Je hebt dan ook twee potjes geld: dat van je bedrijf en dat van jou. Omdat je aandelen van jezelf, maar ook van andere kunt kopen, kan het zo maar zijn dat je erbij gebaat bent dat het met jouw bedrijf niet zo goed gaat. Dit bijv. als er meer dividend naar je tegenstanders gaat dan naar jezelf. Een leuke twist, die wel het nodig rekenwerk oplevert. De schaarste aan laadkaarten van het juiste soort, voelde erg beperkend. Dit kan komen door het feit dat het de eerste keer was. De mogelijkheid om te kopen uit 5 laadkaarten ipv 3 (een speciale eigenschap die je kunt krijgen na een succesvolle passagiersboot aflevering) voelde dan ook zeker de moeite waard.

Na Panamax was er niet heel veel tijd meer over voor mij, maar een potje Haru Ichiban met Bart ging er nog vanaf. Anderen speelde nog Among the StarsRiver Dragons en Takenoko.

 

wpid-wp-1416041717961.jpeg

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: