Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Als het zomer wordt neem ik mee… Review Sushi go!, 1 Nacht en Machi Koro

Met de zon wil het nog niet echt vlotten, maar als die door breekt en de zomer begint dan komt ook de vraag om de hoek zetten welke spellen we meenemen op vakantie. Nu heeft White Goblin Games het spelpaleis drie kandidaten toegestuurd: Sushi Go!, 1 Nacht: Weerwolven&Waaghalzen en Machi Koro.

DSC01516Sushi-Go! is een vlot kaarsspelletje. Je speelt steeds 1 kaart uit je hand en geeft vervolgens de resterende kaarten door. Vervolgens kies je uit de kaarten die jij krijgt weer 1 kaart die je speelt en geeft weer de rest door, etc. Kaarten worden verschillend gewaardeerd. De ene levert altijd een punt op een ander alleen in een setje van 2 of 3. Je speelt drie ronden in ongeveer 15 min. De regels zijn heel simpel en ook onze 7 jarige komt makkelijk mee. Het spel is snel uit te leggen en ook voor niet spellenspelers toegankelijk. Het artwork oogt vriendelijk (en je leert alle sushi in het Japans) en het metalen blikje (normaal niet mijn favoriete verpakkingsvorm) is zeker voor de vakantie niet een slecht idee.

IMG_20150515_153924Korte spellen zijn in en er komen nu ook steeds meer ultra-korten spellen. Sushi Go! komt dicht in de buurt, maar 1 Nacht is het zeker. In 1 Nacht wordt de klassieker Weerwolven in een nieuw jasje gestopt. Je kunt een App downloaden om de spelleider te vervangen en daardoor kun je zelfs met vier personen en weerwolven ervaring hebben. Zeker kinderen genieten van de spanning tijdens de nacht terwijl de speler eliminatie uit weerwolven wordt opgelost omdat je maar een nacht speelt. Voor niet spelletjesspelers blijft het aftasten. Sommige spelers hebben moeite rollen te onthouden of snappen dat je bent welke kaart je aan het einde hebt en niet aan het begin. Het spel is heel compact en de zware kaartjes waaien niet makkelijk weg.

DSC01260Tot slot is er Machi Koro. Het spel had in ieder geval een nominatie moeten krijgen voor spel van het jaar. Moeiteloos bouwt het voort op Kolonisten van Catan en maakt het daarom direct toegankelijk voor een grote groep mensen. Je gooit met een dobbelsteen en krijgt geld van de gebouwen in je stad met de waarde van de dobbelsteen/stenen. Met geld koop je nieuwe gebouwen waardoor de kans dat je bij je volgende beurt iets krijgt toeneemt. Sommige gebouwen geven allen geld in jouw beurt, andere in ieders beurt, weer andere dwingen een andere speler om geld aan jouw te geven. Het spel is makkelijk uit te leggen en speelt vlot. Ik vind het artwork fantastisch, maar de mening zijn hierover bedeeld. Het spel duurt langer dan de vorige twee, maar is nog steeds niet lang. Nadelig, voor de vakantie, is wel dat je veel tafel ruimte nodig hebt en dat een tafel voor met lichte spelkaarten een makkelijke prooi is voor een plotselinge windvlaag.

Wie mag er mee? Voor mij valt de keuze op Sushi-Go! Mocht er nog een gaatje zijn dan is 1 Nacht makkelijk nog ergens bij in te stoppen en komt die ook mee. Machi Koro spelen we weer als we thuis zijn en de ruimte hebben.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: