Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Bagbuilding in Orleans, spelavond 18 maart

DSC02601

Orléans

White Goblin Games heeft Orléans uitgegeven in het Nederlands. Het spel scoorde hoge ogen op Essen 2014 (nr. 2 op de fairplay lijst) en ik keek er dan ook naar uit op Essen 2015. Tanja heeft een exemplaar gekocht met daar bij de “fan set”. Deze fan set maakt van de personen een soort meeples in plaats van kartonnen schijfjes. Tijdens het spel trek je uit je zak 4-7 personen (ridders, houthakkers, monniken, etc.). Vervolgens zet je ze aan het werk op jouw stukje stad of op een gebouw dat je eerder hebt gekocht. Bijna alle acties hebben meerdere personen nodig en het is dan ook even puzzelen voordat je iedereen optimaal verdeeld hebt. Vervolgens voer je een voor een de acties uit waarbij de gebruikte personen en de personen die je erbij krijgt door een actie, terug gaan in je zak. Het zogenaamde “bag-building” i.p.v. deck building bij bijvoorbeeld Dominion of Star Realms.

Het geheel is omlijst met een gebeurtenis die aan het begin van de ronde bekend gemaakt wordt. Ook heeft elke beroepsgroep een “spoor” waarop het gunstig is verder te komen. Tevens zijn er posities die een eenmalig voordeel geven aan wie daar als eerste komt. Tot slot krijg je punten voor verzamelde grondstoffen, geld en een vermenigvuldiging van je voortgang op het een prestige spoor en de hoeveelheid handelsposten/burgers.

Het spel is matig interactief. Je puzzelt hoofdzakelijk op je eigen bordje naar de beste combinatie van acties met de personen die je willekeurig hebt getrokken. Je wordt hierbij heen en weer getrokken tussen een strategie volgen of tactisch de ronde optimaliseren. Het spel duurt 18 ronden en dat maakt dat in onze vier-persoons spel de 90 minuten zeker werd gehaald.

Ik heb zeker genoten van deze puzzel, maar ik had ook vrij snel een voordeel die ik keer op keer kon gebruiken (tot frustratie van mijn tegenstanders). We hebben ons voorgenomen het volgende week weer te spelen voor een definitief oordeel.

Orléans

Orléans

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: