Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Civ zoals civ bedoelt is, spelavond 23 november

Eigenlijk is het een spel van vorig jaar Spiel/Essen maar hij was nieuw in de groep en telt dus zeker mee. Deze avond speel ik Sid Meier’s Civilization: A New Dawn. Een hele mondvol, maar dat moet ook wel want er zijn al een paar Civ(ilization) spellen. Je hebt natuurlijk Civilization uit 1980. Later verder uitgebreid en definitief (kan dat?) uitgeven als Mega Civilization.  Naast dit moois werd er een computerspel ontwikkelt onder dezelfde naam wat in 1991 het licht zag. Dit spel, Civilization, startte een heel genre van computerspellen waar ik zelf ook menig uurtje in heb zitten. En zo’n goed lopend computerspel verdient natuurlijk een bordspel. Dat werd eerst Sid Meier’s Civilization: The Boardgame (in twee versies 2002 en 2010) en totaal herzien Sid Meier’s Civilization: A New Dawn.

Deze nieuwe versie kreeg direct goede kritiek omdat hij speelbaar is binnen een normale tijd (60-120 m) en je toch het gevoel van het computerspel geeft. Je bent natuurlijk een klassieke beschaving (of de Amerikanen hoe dat zit wordt niet uitgelegd) en je begint met één hoofdstad. Daarnaast heb je vijf technologieën om te handelen, uit te breiden, te vechten, invloed uit te oefenen en technologie te verbeteren. Dit alles gebeurt met een slim mechaniekje. Elke kaart ligt in een rij bij een cijfer (1-5) en een type terrein. Als je een kaart wilt spelen doe je dat met de sterkte van waar hij ligt (1-5) en gebruik je hem op het bijbehorende terrein of makkelijker terrein. Gebruik je bijvoorbeeld een kaart bij 5 dan is hij heel sterk en kun je hem zelfs in de bergen gebruiken. Doe je het bij 1 dan heb je er veel minder aan en kun je hem alleen maar op grasland gebruiken. Heb je een kaart gespeeld dan schuif je alle kaarten op en de kaart die je net gespeeld hebt gaat naar de eerste plek. Leuk gevonden. In de praktijk speel je vooral veel kaarten op plek 4 en 5 om steeds zoveel mogelijk kaarten op te waarderen.

Civ New Dawn is bij elkaar een prima spel waarbij je soepel door je beurt gaat, maar toch wel wat te kiezen hebt. Je tegenstanders kunnen het je moeilijk maken, maar ze kunnen niet veel van je voortgang vernietigen. Dit is vriendelijker en maakt het spel niet te lang. Bovenal is het een echt Civ het computerspel-ervaring.

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.