Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Estates in het spelpaleis, spelavond 4 januari 2019

Deze vrijdag mocht ik meespelen met The Estates. Het was de mooie heruitgave die dit najaar in Essen gepresenteerd werd. Het oorspronkelijk spel Neue Heimat is van Klaus Zoch (ja van Zoch de uitgever) uit 2009.

The Estates is een knap biedspel. Je bouwt gebouwen door biedingen te winnen op blokjes met getallen. De biedingen gaan volgens een bekend mechaniek. In beurtvolgorde bied je een blokje aan ter veiling. De andere spelers bieden in beurtvolgorde maar 1 keer, maar diegene die het blokje ter veiling aanbiedt mag besluiten het zelf te nemen voor de waarde van de hoogste bieding.

Als je als eerste een blokje van een van de zes kleuren plaatst wordt je de eigenaar van deze kleur. Alle gebouwen met die kleur bovenop zijn van jou. Een laag getal mag op een hoger getal geplaatst worden. Hierdoor kun je een gebouw overnemen door er een blokje van jouw kleur op te plaatsen. Een gebouw is af als er een dak op is. Langzaam vullen de drie rijen van het speelbord zich. Als er twee van drie rijen af zijn eindigt het spel. De truc is dat alleen de twee complete rijen punten geven. De rij die niet af is gekomen scoort de punten negatief. Je tegenstander kan heel goed tijdens het spel jouw kleur opkopen en dumpen in een rij die niet af (lijkt) te komen en je zo opzadelen met een bak negatieve punten. Knap spel.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: