Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Maracaibo, 24 januari 2020

Alexander Pfister is een opmerkelijk auteur. Enerzijds maakte hij lichte spellen zoals Oh My Goods! en Port Royal. Anderzijds is het de man achter het veel zwaardere Mombassa en Great Western Trail. Sommige ontwerpers kunnen dat. Ik vergeet bij Uwe Rosenberg ook altijd dat hij Bohnanza heeft gemaakt. Zijn grote spel van Spiel 2019 was Maracaibo. In de geest van Great Western Trail met een vleugje Oh My Goods!

Bij Maracaibo reis je met je schip in een grote cirkel door het Caribische gebied ten tijden van de kolonisatie. Hierbij mag je zelf beslissen of hoe snel je gaat tot max 7 stappen. Waar je eindigt doe je ofwel een tot drie generiek dorpsacties of, als je bij een stad stopt, de specifieke stadsactie. Is iemand helemaal rond gevaren dan stopt de ronde. Elke ronde heeft een geld en punten waardering waarna de volgende ronde begint. Dit doe je 4 keer en dan volgt alleen nog een eindtelling. Dit alles is redelijk overzichtelijk. Maar de schijn bedriegt. Een van de dorpsacties is het uitspelen van een kaart uit je hand. Deze kaarten bestaan uit een grote variatie aan personen en kaarten die je mogelijkheden vergroten. Je hebt ook een eigen bordje waar je allerlei voordelen kunt vrijspelen. Tot slot voer je nog oorlog in de naam van een van de drie naties in het spel. Hierbij vergroot je hun invloed op het bord en jouw aanzien met hun. O ja, er is ook nog een ontdekkingspoor, “grote-punten-kaarten-voor-aan-het-einde”, geld management, assistenten die je langs de route kunt plaatsen, persoonlijke opdrachten en quests.

Het spel biedt en vraagt dus veel. Met drie personen is het opzetten, korte uitleg en spelen toch al snel een 3 tot 4 uur aangelegenheid. De grote hoeveelheid mogelijkheden biedt een vrijheid maar ook chaos en onduidelijkheid. Maar voor wie niet tegen de speelduur opziet biedt Maracaibo een hele mooi ervaring. Het is een spel waar je heerlijk puzzelt over welke plaatsen op het bord je wilt aandoen. Aangezien iedereen de ronde kan versnellen blijft het afwachten of je plan lukt. De vormgeving, spelregels, iconografie, player aid zijn allemaal dik in orde. Ik vond het een heerlijk spel.

Dubbel Maracaibo voor als een Maracaibo niet genoeg is.

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: