Spelpaleis Amersfoort

kom spelen

Essen 2013 preview: Reiner Knizia

Welke spellen ga jij kijken op Essen? Hoe scheid je het kaf van het koren? Je kunt natuurlijk kijken wat bekende auteurs presenteren. Het spelpaleis loopt kort een aantal top auteurs door. Als eerste Reiner Knizia. BGG presenteert een lijstje van negen spelen voor het jaar 2013.

Prosperity

Boven aan met stip staat:  Prosperity. Samen met Sebastian Bleasdale (speltester van Reiner en mede auteur van Keyflower) en uitgegeven bij Ystari belooft dit spel veel moois. Ik laat vooralsnog in het midden of dit wel of niet een “echte” Knizia is. Het voelt zeker abstract. Er zijn verschillende sporen die je moet balanceren terwijl je een stad ontwikkelt. Helaas is er, behalve een paar foto’s van de doos en het bord, nog niet veel bekend. Trouwens de bekritiseerde kleuren van het bord komen zo uit de nieuwe OS van Iphone (zuurstokkleuren) en zijn dus helemaal in.

hobbit an unex

Nr 2 is The Hobbit: An Unexpected Journey. Al even uit maar het zal zeker op Essen te zien zijn, want in december gaat immers deel twee van de Hobbit in premiere in de bioscoop. Het is een co-op spel en dat doet me direct terug denken aan een ander Reiner co-op spel In de ban van de ring. De Dice Tower heeft een video review beschikbaar en die geeft een goede indruk van het spel. Met dobbelstenen gooi je op “uitdagingen” waarbij het inzetten van “uitrustingsstukken” punten kost waardoor je misschien wel wint, maar niet met veel punten. Co-op én dobbelstenen, ik denk niet voor mij. De sfeer van het spel is wel helemaal goed en het spel wordt later uitgebreid met een deel 2 en 3.

Op drie Die drei ??? und der Feuerdiamant (lees: die drei Fragezeichen und der Feuerdiamant). Een co-op moord-oplos spel onder de hoed van Kosmos. Die drei Fragezeichen verwijzen naar een van oorspong Amerikaanse junior detective serie die naar Duitsland is overgezet en bij Kosmos een hele productlijn heeft met dus o.a. dit spel. Het integreert met een gratis Ipad app waarbij ik altijd benieuwd wordt of dit echt werkt. Voor een jonger publiek en met veel Duitse tekst.

Tot slot twee kinderspelen. Gold Nuggets is een King of Tokyo, Regenwormen, Can’t stop spel, met mooie dobbelstenen en goudklompjes. Aangezien al deze drie spelen prima te spelen zijn, ben ik benieuwd. Het zou ook kunnen dat het te weinig toevoegt….  Voorde  allerjongste is bij HABA (altijd een leuke stand op Essen) het spel Sherlock Kids. Een deductie spel waarbij alla Dixit een kleur geraden moet worden op een schilderij dat kort te zien is. Raad iemand het goed en iemand het fout, een punt.

Peter Visser

Voor meer ga naar Essen 2013 Preview: verzamelpagina

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: